Керувати
За     

Дакотське вогнище

Натрапив на такий рецепт і вирішив поділитися. Це, звісно, більше стосується походів соло та вдвох-втрьох, але всеодно думаю, що корисно знати.

У народі таке вогнище називають підземним. Зробити таку башту, як на фото, дуже просто, тому ми не будемо про неї говорити. Краще поговоримо про те, як розвести підземне вогнище (The Dakota Fire Hole).
Його вогонь не помітен іншим, на ньому зручно готувати, і, що найголовніше, після декількох годин горіння земля над вогнищем буде настільки теплою, що на ній можна буде провести решту ночі.
Отже, спочтаку треба викопати колодязь глибиною 25-30 см та діаметром 15-35 см. Зі сторони, з якої дме вітер, на відстані 20-25 см від ями робиться ще один колодязь такої самої глибини, але трохи меншого діаметру для вентиляції. Далі два колодязя з’єднуються тунелем в самом низу.
Дакотське вогнище настільки економічне та ефективне, що може врятувати ваше життя в місцевості, де треба буде добре постаратись, щоб знайти дрова. Робити його треба на рівному місці, без каміння, коріння дерев тощо, грунт повинен мати нормально консистенцію, в іншому разі, викопати правильну яму буде проблематично.
Для того, щоб викопати яму самими руками треба буде витратити надто багато часу та сил, тому непогано буде знайти зручну для цього палку. Також частки землі можна вирізати за допомогою ножа, що значно зекономить час.

Оригінал – взагалі толкова група, рекомендую.
Дакотське вогнище 1 Дакотське вогнище 1

 

Бонус-трек: Відео «Як зробити пальник на дровах»

Прокоментувати

Ваш імейл не розголошується. Необхідні поля позначені *

*
*